Οίνος – Μέγα της Μεσογείου Αγαθό

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα στο ΓΕΛ Μυγδονίας

Ποικιλίες του κρασιού

Κόκκινα κρασιά

  • Barolo - Ιταλία
  • Beaujolais - Γαλλία
  • Bordeaux - Γαλλία
  • Burgundy - Γαλλία
  • Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα
  • Carmenere - Χιλή
  • Chianti - Ιταλία
  • Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα
  • Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον
  • Rioja - Ισπανία
  • Valpolicella - Ιταλία
  • Zinfandel - Καλιφόρνια

Λευκά κρασιά

  • Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα
  • Chablis - Γαλλία
  • Frascati - Ιταλία
  • Gewurztraminer - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία, Σλοβακία
  • Liebfraumilch - Γερμανία
  • Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον
  • Pouilly-Fuissé - Γαλλία
  • Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία
  • Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα
  • Soave - Ιταλία

Αφρώδης οίνος

  • Champagne - Γαλλία
  • Cava - Ισπανία
  • Prosecco - Ιταλία
  • Sekt - Γερμανία, Σλοβακία

Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλία.

Από κόκκινα σταφύλια

  • Αγιαννιώτικο
  • Αγιωργίτικο
  • Αηδάνι μαύρο
  • Αυγουστιάτης
  • Βερτζαμί
  • Βοϊδόματο
  • Γαλανό
  • Δημινίτης
  • Ζαλοβίτικο
  • Θειακό
  • Θράψα
  • Κολλινιάτικο
  • Κολινδρινό
  • Κοτσιφάλι
  • Κρασάτο
  • Λαδικινό
  • Λιάτικο
  • Λημνιό
  • Μαντηλαριά
  • Μαυράθηρο
  • Μαυράκι
  • Μαυροδάφνη
  • Μαύρο Μεσενικόλα
  • Μοσχάτο Αμβούργου
  • Μοσχοφίλερο (δίνει λευκό κρασί)
  • Νεγκόσκα
  • Ξινόμαυρο* Σταυρωτό
  • Παμίτι
  • Πατρινό
  • Πετροκόριθο
  • Πρεκνιάρικο
  • Ρωμέικο
  • Σμυρνέικο
  • Σταυροχιώτικο
  • Συκιώτης
  • Τσαρδάνα
  • Φειδιά
  • Φωκιανό
  • Χαραμπραΐμι

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF

Από λευκά σταφύλια